Naisjärjestöjen keskusliitto Twitterissä Naisjärjestöjen keskusliitto Facebookissa
 

Osaavat JA VAIKUTTAVAT NAISET vaalivat ja RAKENTAVAT YHTEISTYÖSSÄ TASA-ARVOISta ja kestävää YHTEISKUNtaa

 
 
 
 

Naisilla oltava oikeus päättää omasta kehostaan – Irlannissa 1 429 981 äänesti KYLLÄ!

On välttämätöntä, että naisilla on oikeus päättää omasta kehostaan. Ellei naisilla ole valtaa päättää omasta itsestään, mistä sitten saamme päättää? Olemme myötäeläneet koskettavia hetkiä, kun Irlanti kansanäänestyksellä, lähes puolellatoista miljoonalla äänellä, muutti perustuslakiaan aborttioikeuden sallimisen puolesta. Abortin kriminalisointi on pakottanut Irlannin naiset vuosikymmenten ajan matkustamaan Iso-Britanniaan raskaudenkeskeytyksiin, turvautumaan laittomiin abortteihin, vaarantamaan terveytensä ja tulevaisuutensa, kohtaamaan häpeän sekä syyllistymään rikokseen.

On kuitenkin huomattava, että samalla saarella Pohjois-Irlannissa on edelleen voimassa vuonna 1861 voimaan tullut aborttilainsäädäntö. Kun Irlannissa abortin sallimiseen vaadittiin kansanäänestys, Pohjois-Irlannin tulisi vain hyväksyä olemassa oleva Iso-Britannian lainsäädäntö. Kun vallassa olevat poliitikot vastustavat tätä uudistusta, Pohjois-Irlannin naiset matkustavat edelleen raskaudenkeskeytyksien vuoksi pääsaarelle.

Naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen täytäntöönpanoa valvova CEDAW-komitea ja komitean aiempi jäsen professori Niklas Bruun muistuttavat, että Iso-Britannia rikkoo vakavasti naisten oikeuksia ja syyllistyy epäinhimilliseen kohteluun Pohjois-Irlannissa, kun tuhannet pohjoisirlantilaiset naiset ja tytöt pakotetaan matkustamaan maan ulkopuolelle saadakseen laillisen raskaudenkeskeytyksen. Irlannin lisäksi abortti on laiton Kyproksella ja Maltalla, ja aborttilainsäädäntö on erityisen tiukka esimerkiksi Puolassa.

Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet olivat vahvasti esillä European Women’s Lobbyn vuosikokouksessa Brysselissä kesäkuun alussa. Samasta teemasta toisesta näkökulmasta keskusteltiin seitsemännessä IWG-maailmankonferenssissa Gaboronessa, Botswanassa toukokuussa. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF:n päätös testata testosteronitaso osalta naisjuoksijoita on herättänyt keskustelua. Voiko IAAF määritellä, kuka on sopiva juoksuradoilla naiseksi, ja miltä tuntuu naisista, joiden testosteronitaso katsotaan liian korkeaksi? Mihin vedetään rajat naisten mahdollisten muiden ominaisuuksien kohdalta?

Naisten ihmisoikeudet eivät voi täysin toteutua ilman riittäviä terveyspalveluita. Kaikille on taattava turvallinen ja väkivallasta vapaa yhteiskunta. Kaikille yhdenvertaisesti on turvattava ihmisarvo ja ihmisoikeudet. Näistä teemoista puhui IWG-konferenssissa presidentti Tarja Halonen, joka on mm. ollut mukana korkean tason Every Woman - Every Child -ryhmässä laatimassa globaaleja naisten terveyden ja ihmisoikeuksien linjauksia.

Yksi Suomen ulkopolitiikan prioriteeteista on naisten ja tyttöjen aseman ja oikeuksien vahvistaminen. Olemme näistä maailmalla tunnettuja ja olleet edelläkävijöitä. Vaikka Suomi on viime vuosina leikannut naisiin ja tyttöihin kohdistuvia kehitysyhteistyövaroja, olemme tukeneet tuntuvasti seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita maailmanlaajuisesti tukevaa SheDecides -ohjelmaa ja YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenia. Kuunnellessa kokemuksia naisten terveyspalveluista monissa EU-jäsenmaissa on helppoa huomata Suomen terveydenhuollon korkea taso ja ammattimaisuus. Myös parannuksia on saatu, kun seksuaalirikosten uhreille on avattu SERI-keskuksia ensin Helsingissä ja sitten muualla. Helsinki puolestaan näyttää mallia muille ja tarjoaa ilmaisen ehkäisyn alle 25-vuotiaille.

Vaikka käytännössä Suomessa raskaudenkeskeytyksen saa jokainen, laki edellyttää sosiaalisten syiden toteutumista tai vaaraa raskaana olevan terveydelle tai hengelle. Itsemääräämisoikeus ei meilläkään toteudu, sillä päätöksen tekee viime kädessä lääkäri. Onko tämä modernissa Suomessa välttämätöntä, miksi laki ei vastaa vakiintunutta käytäntöä? Miten on mahdollista, että Suomen ulkopolitiikan virallisesta linjasta huolimatta ulkoministeri marssii aborttia vastaan virkamatkallaan? Samaan aikaan äärikonservatiiviset liikkeet kuten niin kutsuttu AgendaEurope -liike valtaavat asemia ja vastustavat jopa avioeroja. Lisäksi toimet naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi ovat edelleen riittämättömiä.

Naisjärjestöjen Keskusliitto vaikuttaa ja kampanjoi #Suostumus2018-kansalaisaloitteen ja translain uudistamisen puolesta. Rikoslakia on muutettava siten, että raiskaus määritellään ensisijaisesti suostumuksen puutteen, ei käytetyn väkivallan tai sen uhan kautta. Translakia on muutettava muiden Pohjoismaiden tapaan, ja siitä ja on ehdottomasti poistettava vaatimus sterilisaatiosta.

Meidän on jatkettava vahvaa SRHR-politiikkaamme ja vaikuttamistamme ja turvattava yhteisesti naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet, niin Suomessa kuin globaalisti. Meidän on seurattava kansainvälistä kehitystä ja uudistettava omaa lainsäädäntöämme kansallisesti. Naisten oikeuksien teemat ovat tällä hetkellä ajankohtaisempia kuin koskaan.

Terhi Heinilä

Pääsihteeri
Naisjärjestöjen Keskusliitto

 
 
  • -gnvi-p8-400x400.jpg
  • We All
  • Wihuri-logo
  • OKMlogo
  • Naisten ääni
  • thl-tasa-arvotiedon-keskus-1.png
 
 
 
 
 
login Synergia Foxy