Naisjärjestöjen keskusliitto Twitterissä Naisjärjestöjen keskusliitto Facebookissa
 

Osaavat JA VAIKUTTAVAT NAISET vaalivat ja RAKENTAVAT YHTEISTYÖSSÄ TASA-ARVOISta ja kestävää YHTEISKUNtaa

 
 
 

Blogi

22.03.2018

13. Helvi Sipilä -seminaari: Rural Women in a Changing World 12.3.2018

Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä oli mukana Suomen delegaatiossa YK:n 62. CSW-kokouksessa (Commission on the Status of Women) New Yorkissa sen ensimmäisellä viikolla 12.-16.3.2018. Suomalaiset naisjärjestöt järjestivät kokouksen yhteydessä 12.3.2018 13. kertaa kansainvälisen Helvi Sipilä -seminaarin. Vuoden teemana oli Rural Women in a Changing World. Seminaarin järjestivät Suomen Akateemisten Naisten Liitto, Naisjärjestöjen Keskusliitto, Naisjärjestötyhteistyössä NYTKIS ry, Suomen YK-naiset ja Suomen NNKY-liitto.

MTK:n hallituksen jäsen ja Maailman viljelijäjärjestö WFO:n naiskomitean puheenjohtaja, Marttaliiton ja Maa- ja kotitalousnaisten jäsen, maanviljelijä ja opettaja Kati Partanen avasi Helvi Sipilä - seminaarin. ”Onko maatalous tulevaisuudessa houkutteleva elinkeino? Miten naiset saadaan mukaan maatalouteen tulevaisuudessa? Ongelmat maataloudessa eri puolilla maailmaa ovat erilaisia: eteläisessä Afrikassa naiset omistavat viidenneksen maanviljelysmaista mutta pohjoisessa Afrikassa paljon harvemmin. Suomessa maaseudulla miehet ovat usein yksin maanviljelijöinä ja naiset muuttavat kaupunkeihin. 10 dollarin parannus naisten tulotasossa parantaa lasten ravintoa ja terveyttä samalla summalla kuin miesten 110 dollarin parannus. Esimerkiksi Nepalissa on hyviä esimerkkejä siitä, miten naiset voidaan valtavirtaistaa osaksi maanviljelystä ja siinä tehtävää yhteistyötä. Suomen historiassa naiset ovat yhdistyneet, muodostaneet järjestöjä sekä kouluttautuneet ja sitä kautta kehittäneet maataloutta ja elämää maaseudulla. Uskon, että naisten yhteistyöllä voidaan saada paljon aikaan. On resurssien tuhlausta, jollemme ota kaikkia mukaan maaseudun kehittämiseen.”

Malayah Harper, maailman NNKY-liiton pääsihteeri, kuvasi globaaleja prosesseja, joiden perusteella maaseudun naisten rakenteellisia ongelmia tulisi korjata: esimerkiksi CEDAW, Pekingin julistus ja toimenpideohjelma sekä UPR-prosessi. Kansallisten hallitusten tulisi toimia näiden sitoumusten ja suositusten suunnassa ja laatia kansallista politiikkaa. Jos haluamme vaikuttaa näihin suuriin maaseudun naisten ja tyttöjen ongelmiin, meidän tulee ottaa koko elämänkaarinäkökulma tarkasteluun. Myös naisten talouden hallinta, turvalliset tilat sekä pääsy seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien palvelujen pariin on välttämätöntä maaseudulla. On tärkeää kysyä nuorilta naisilta itseltään, mitä he haluavat!


Kati Partanen                                                                       Tasa-arvosuurlähettiläs Anne Meskanen

Näin kertoi elämästään nepalilaisen Nirmala Gurung, YWCA:n koordinaattori: ”Kasvoin Nepalin maaseudulla ja koin monenlaista syrjintää, pääasiassa yhteisöltäni. He saivat minut tuntemaan itseni epävarmaksi. Tapasin kaksi naista, jotka vetivät maailman NNKY-liiton ohjelmaa tyttöjen ihmisoikeuksista ja halusin tulla heidän kaltaisekseen. Olemme kaikki samanarvoisia. Olen myös samanarvoinen! Ymmärsin mahdollisuuteni ja aloin kasvaa johtajuuteen. Miten yhteiskunta voi tukea ja huolehtia nuorista naisista, miten yhteiskunta voi huolehtia minusta? Meidän on luotava paikkoja nuorille naisille, joissa he voivat keskustella vapaasti omanaan itsenään ja joissa voimme kuunnella muita vapaasti ajattelevia naisia.

Tasa-arvosuurlähettiläs Anne Meskanen korosti taitojen kehittämisen merkitystä naisten talouden ja itsenäisyyden kasvattajana. Kosovolaisista naisista vain joka kahdeksas on työelämässä, eikä lastenhoitopalveluilta maaseudulla ole. Suomi on tukenut Kosovossa maataloutta ja metsänhoitoa monella tapaa siten, että naisten rooli on kehittynyt. Suomi on tukenut myös vahvasti eri maatalouden aloja, joihin naiset osallistuivat tasavertaisesti miesten kanssa, myös päätöksenteossa, esimerkiksi marjojen viljelyä ja hunajan tuottamista. Naisvaltaiset yritykset todistivat, että he pystyivät vaurastuttamaan ei vain omia perheitään vaan myös koko yhteisöään. Valitettavasti on vaikea muuttaa perinteisiä malleja maanomistuksesta ja perintöjärjestelmästä. Siihen vaaditaan poliittista tahtoa. Afganistanissa naisten osallistuminen työelämään on hyvin alhaista. Yli 70 prosenttia maaseudun naisista ei ole töissä. Suomi tukee Afganistanissa Maailmanpankin hankkeita, joden tavoite on lisätä tuottavuutta ja kestävyyttä maaseudun tuotannossa. Maaseudun afgaaninaisten ongelmat ovat vielä Kosovoa paljon suuremmat. Naisten taakka maksamattomasta kotityöstä on suuri. Naisten vapauttaminen, puhdas vesi maaseudulle ja investointi naisten kehitykseen maaseudulla on avain laajempaan kehitykseen. Kuitenkin myös Maailmanpankin toiminnassa tulisi kehittää naisten toiminnan valtavirtaistamista.

Lämmin kiitos hyvästä yhteistyöstä järjestäjäkumppaneille ja puhujille! Jatketaan yhteistä työtä ensi vuonna!

Kommentit:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti:

Sähköpostiosoite (ei näytetä kommentin yhteydessä) *

Nimimerkki *

Kommenttisi *


15.03.2019

Sukupuolitietoinen budjetointi puhututti CSW-kokouksessa torstaina


14.03.2019

CSW-kokouksen kuulumisia: Suomi ei yllä EU-maiden kärkeen työelämän tasa-arvossa


12.03.2019

The 63rd session of the Commission on the Status of Women - Avajaistunnelmia ja voimakkaita puheenvuoroja


20.06.2018

TASA-ARVOTIEDOSTA ON SEURATTAVA TEKOJA!


14.06.2018

Järjestökoordinaattorin terveiset: Nuoria naisia naisjärjestötyöhön!


11.05.2018

Otetaan netti takaisin - irti riskiä korostavista keskusteluista


26.03.2018

Kuka muistaa vielä tasa-arvon mallimaan?


22.03.2018

Naiset on saatava digitalisaation kärkijoukkoihin


28.11.2017

Tasa-arvosta taas kuuminta hottia?


27.11.2017

Miksi kotityöt uuvuttavat? Harjoittelijamme pro gradu metakotityöstä


20.10.2017

Rintojen omatarkkailu – pieni suuri asia


06.10.2017

Naisjärjestöille saatava lisää resursseja


06.10.2017

Aktiivinen naisjärjestösyksy


28.09.2017

Ovatko järjestöt tulevaisuudessakin yhteiskunnan kivijalka ja millä edellytyksillä?


08.09.2017

Tasa-arvoteot tuottaneet tulosta


14.04.2017

Me ja maailman naiset #yhdessä


03.12.2016

Sukupuolten tasa-arvo kirjattava maakuntalakiin!


11.11.2016

105 vuotta naisten oikeuksien puolesta


06.10.2016

Suomi100 on myös naisten!


07.09.2016

Rakennamme tasa-arvoisempaa elämää


07.09.2016

Mikä on sinun tasa-arvotekosi?


15.04.2016

Naisten voimaannuttaminen parantaisi globaalia kansantaloutta neljänneksellä


05.02.2016

Vuosi 2016


 
 
  • -gnvi-p8-400x400.jpg
  • We All
  • Wihuri-logo
  • OKMlogo
  • Naisten ääni
  • thl-tasa-arvotiedon-keskus-1.png
 
 
 
 
 
login Synergia Foxy