Sisältöön »
 

Ajankohtaista

 
 

Naisten osuutta päätöksenteossa on lisättävä

Naisten osuutta päätöksenteossa on lisättävä

Tiedote 8.3. 2015


Naisten osuutta päätöksenteossa on lisättävä

Naisten osuus keskeisissä poliittisissa tehtävissä on pieni. Naisia tulee saada tulevalla vaalikaudella tasavertaisesti eduskuntaan ja hallitukseen, myös hallituksen avainpaikoille. Tasa-arvolain periaatteita tulee noudattaa myös vaalien jälkeen valittavan eduskunnan puhemiehistön ja valiokuntien kokoonpanossa. ”Työhön tasa-arvon puolesta tarvitaan sekä naisia että miehiä. Tällä hetkellä Suomen 200 kansanedustajasta naisia on 84, eli vain 42 prosenttia. Naisjärjestöjen Keskusliiton tavoitteena on saada 100 naista eduskuntaan, joten kannustan naisia äänestämään naisia.”, korostaa liiton puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila.

Naisjärjestöjen Keskusliitto pitää välttämättömänä, että tuleva hallitus ottaa tasa-arvon edistämisen osaksi hallitusohjelmaansa ja laatii erillisen kansallisen tasa-arvo-ohjelman.

Myös naisten osuutta yritysten päätöksenteossa on lisättävä. Naisjohtajien määrä on laskenut Suomessa neljä prosenttia viime vuodesta. Yli puolessa suomalaisista pörssiyhtiöistä on yksi tai ei yhtään naista hallituksessa. On tärkeää, että pörssiyhtiöissä tehdään erityistoimia naisten saamiseksi mukaan yhtiöiden hallituksiin ja toimivaan johtoon. Euroopan komissio seuraa tilannetta jäsenvaltioissa ja kiintiövaatimus tulee voimaan keväällä 2020, jos aiemmin määriteltyjä tavoitteita ei ole saavutettu.

Lue Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitusohjelmatavoitteet tästä.                                              

Lisätietoja:

 

Vuonna 1911 perustettu Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö ja yhteistyöfoorumi. Keskusliitto yhdistää eri alojen toimijoita tavoitteelliseen työhön tasa-arvoisemman yhteiskunnan aikaansaamiseksi ja on kansainvälisesti aktiivinen toimija. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 57 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä.