Marssilla naisten ja tasa-arvon puolesta!

On arvioitu, että yli kaksi miljoonaa osallistui naisten marsseihin Yhdysvalloissa muistuttamassa uutta presidenttiä naisten oikeuksista. Itse osallistuin marssiin Helsingissä. Halusin osoittaa, että minun maatani ja minun maailmaani ei saa hallita vihalla ja pelolla vaan rohkeudella, välittämisellä ja rakkaudella. Olen liian nuori hippiaikojen peaceandlove-tematiikalle, mutta tänään tämä kulunut slogan ei enää tunnu yhtä kornilta kuin aikaisemmin. 

Olemme viime vuosina jättäneet tasa-arvopolitikan liiaksi taka-alalle, olemme olettaneet, että naisten aseman edistäminen on itsestäänselvyys ja että se on elävä osa jokaisen vakavasti otettavan päättäjän maailmankatsomusta. Mutta puheet ja teot osoittavat eri suuntaan.  Naisiin kohdistuva vihapuhe somessa sekä maailman tärkeimmän poliitikon naisvastainen vaalikampanja näyttivät meille, että mikään ei ole itsestään selvää. Nyt on keskeistä turvata naisten osallistuminen yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen päätöksentekoon jos haluamme turvata maamme hyvän kehityksen. Meidän on käytettävä poliittisia oikeuksiamme ja vaadittava puolueilta, että ne aktiivisesti edistävät tasa-arvoa ehdokasasettelussa, nimityksissä ja poliittisessa työssä.

On aina ollut suuri haaste nostaa naisten elämä päivänpolitiikan keskiöön. Vieläkin puhumme samasta palkasta, vieläkin vaadimme, että perhevapaat jaetaan isien ja äitien välillä tasaisesti ja että kustannukset vapaista jaetaan. Vieläkin naisiin kohdistuva väkivalta on suurin ihmisoikeusongelmamme ja silti riittävä turvakotipaikkojen määrä tuntuu kaukaiselta. Vieläkään meillä ei puolet päättäjistä tai kunnanjohtajista ole naisia. Ja näiden asioiden ratkaiseminen on siis mahdollista, jos niin yhdessä päätämme.

Naisjärjestöjen äänen on siis kuuluttava kovempaa ja meidän on marssittava naismarssia yhdessä. Korottakaamme ääntämme naisten oikeuksien puolesta myös yhdessä. Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöissä toimii noin 400 000 naista.  Luvuilla on merkitystä ja olen vakuuttunut, että voimme saada aikaan paljon.

Tänä vuonna Suomi täyttää 100 vuotta ja käymme kuntavaalit. On siis hyvä aika kääriä hihat varmistaaksemme, että naisten aseman edistäminen on tärkeä kysymys eduskunnassa ja kunnissa, työpaikoilla ja vapaa-ajalla, nuorille ja vanhoille. 

Eva Biaudet, puheenjohtaja
Naisjärjestöjen Keskusliitto

   
Kuvat: Paula Ojansuu Studio Kraft

 
         
   
 

 

Maailma on myös naisten

Aamun uutiset kertovat Yhdysvaltain oikeusministerin erottamisesta. Juuri nyt maailman epävarmuus tuntuu ja näkyy. Koko maailman kansainvälisyyttä ja ihmisoikeuksia evätään yhdellä allekirjoituksella. Naisten oikeutta päätökseen omasta kehostaan rajataan, vaikka vuosittain 70 000 naista kuolee vaarallisiin raskaudenkeskeytyksiin. Tavalla puhua naisista ja vihapuheella voi olla kauaskantoiset ja moninkertaiset vaikutukset. Mietimme täällä, miten edetä työssämme naisten oikeuksien puolesta, Suomessa ja globaalissa maailmassa? Syitä marssia, kirjoittaa, jakaa viestejä, toimia yhdessä tulee koko ajan lisää.

 
         
   
 

 

Sukupuolten tasa-arvo muistettava sote-uudistuksessa - naisjärjestöjen sote-klinikka 3.5.2017

Tulevat sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntauudistukset muuttavat merkittävästi sukupuolten tasa-arvoon ja erityisesti naisiin. Noin joka kolmas suomalaisnainen työskentelee sote-sektorilla ja sote-alan työntekijöistä 90 prosenttia on naisia.

 
         
   
 

 

Hanketta koordinoi Naisjärjestöjen Keskusliitto. Hankkeen kumppanitahoina toimivat Eurooppanaiset ry, Naistoimittajat ry, Suomen sairaanhoitajaliitto ry, Suomen Kätilöliitto ry, Lastentarhanopettajaliitto ry, Suomen Yrittäjänaiset ry, Suomen YK-liitto, Suomen Akateemisten Naisten Liitto ry, Zonta International Piiri 20 ry, Monika-Naiset liitto ry, Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry, Suomen Kuntaliitto, Vammaisfoorumi, Vammaisjärjestöjen naisverkosto ja Suomen Naisyhdistys ry. Hanke toteutetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella. 

Ilmoittautuminen aukeaa helmikuun lopussa.

 
         
   
 

 

100 tasa-arvotekoa
-starttitilaisuus oli menestys

100 tasa-arvotekoa -hankkeen starttitilaisuus joulukuussa oli iloinen ja vilkas juhla, jossa kuultiin mm. presidentti Tarja Halosta ja ministeri Elisabeth Rehniä ja tutustuttiin tasa-arvotekojen monipuoliseen maailmaan. Tilaisuuden tunnelmat, kuvat ja tiedot näet 100 tasa-arvotekoa -uutiskirjeessä! Uutiskirjeessä näet myös kaikki tasa-arvonäyttelyyn osallistuneet tahot, vuoden lopulla tulleet tasa-arvoteot sekä muut hankkeen uusimmat kuulumiset. Lue kaikki hankkeen omasta uutiskirjeestä!

 
         
   
 

 

Tasa-arvoasialla ulkoministeriössä

Naisjärjestöjen Keskusliitto osallistui 15.12.2016 järjestettyyn ulkoministeriön tasa-arvotekojen julkistamistilaisuuteen. Ulkoministeriö osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen haastamalla edustustonsa ja yksikkönsä useisiin tasa-arvotekoihin. Joulukuussa UM:llä oli tekoja kasassa jo yli 140 kappaletta!

 
         
   
 

   
         
         
 

 

Naisjärjestöjen Keskusliiton kuntavaalitavoitteet 2017

NJKL:n yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa muotoilemat kuntavaalitavoitteet ovat nyt ilmestyneet! Tavoitteissa painotetaan tasa-arvoista päätöksentekoa ja julkista hallintoa, tasa-arvoista kasvatusta ja koulutusta, naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä, tasa-arvoisia liikunta-, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita, toimivaa julkista liikennettä ja turvallista julkista tilaa sekä sukupuolten tasa-arvon huomioimista sote- ja maakuntauudistuksissa. Kuntavaalitavoitteet ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. 

 
         
         
 

 

 

Uudet hallituksen jäsenet esittäytyvät  

Naisjärjestöjen Keskusliiton syyskokouksessa 17.11.2016 valittiin kaksi uutta hallituksen jäsentä kolmivuotiskaudelle 2017-2019. Tutustu Tunne rintasi ry:n toiminnanjohtaja Sonja Raunioon ja Suomen Kätilöliitto ry:n puheenjohtaja Millariikka Rytköseen alta!

 
         
         
 

 

Uusi vuosi, uudet tasa-arvoteot

Tammikuu on tuonut tullessaan jo monia uusia tasa-arvotekoja ja tekojen tekijöitä 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen. Oulun kaupunki tekee asukkailleen innovatiivisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn Oulun kaupungin palveluista. Kyselyn tuloksia hyödynnetään kaupungin toiminnallisissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissa. Suomen Kosmetologien Yhdistys osallistuu hankkeeseen tukemalla ensi- ja turvakodin asiakkaita eri puolella Suomea. Hyvinvoinnin edistämisellä halutaan antaa voimavaroja jaksamiseen silloin, kun sitä tarvitaan. Helsingin kaupungin liikuntaviraston Naiset yhdessä liikkumaan -hanke edistää maahanmuuttaja-naisten kotoutumista liikunnan avulla. Tuntiohjaajat ovat maahanmuuttajataustaisia naisia ja ryhmät ovat kaikille naisille avoimia ja pääosin maksuttomia. Tule mukaan tekemään tasa-arvotekoja!

 
         
         
 

 

Tapasimme opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen. Keskustelu-teemoina olivat mm. naisjärjestöjen rahoitus, OKM:n osallistuminen 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen ja feminismi. 

 
         
         
 

 

JÄSENJÄRJESTÖISSÄ TAPAHTUU

Äidin kieli - mitä välii! 

Suomalainen Naisliitto järjestää perinteisen ajankohtaisseminaarin "Äidin kieli – mitä välii!" lauantaina 4.2.2017 klo 11–16 ravintola Kaisaniemessä. Seminaarissa käsitellään mm. äidinkielen merkitystä, sen miesvaltaisuutta ja kehon kieltä. Seminaarin juontaa Suomalaisen Naisliiton koulutustoimikunnan jäsen Anneli Mäkinen.

 
         
         
 

 

Equal pacE -kurssi

BPW Finland – Suomen liike- ja virkanaisten liitto – järjestää kaksi työllistymiskurssia 6.-24.3.2017 ja 27.3.-13.4.2017 Helsingissä. Kursseille voivat osallistua työttömät tai työttömyysuhan alaiset yli 50-vuotiaat naiset, joiden kotipaikka on Uudellamaalla. Koulutus on maksuton.

 
         
         
 

 

Ajankohtaista Naisten Linjalla

Naisten Linjan kevään 2017 palvelut ovat käynnistyneet! Tukea väkivallasta toipumiseen saat puhelin- ja kysymys & vastauspalvelujen lisäksi torstaisin chatin ja Päänavaus-vertaistukiryhmän kautta. Lisäksi voit hakea mukaan Olo-Turva joogakurssille. Tutustu palveluihin alta!

 
         
         
 

 

PuutarhaSuomi 100!

Puutarhanaiset ry järjestää maaliskuussa PuutarhaSuomi 100 -tapahtuman, joka on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa! Tapahtuma nostaa esille kotipuutarhojen ja puutarha-alan merkityksen ja kehityksen Suomen itsenäisyyden 100-vuotistaipaleella. Päätapahtuma pidetään 24.-25.3.2017 Allergiatalolla Helsingissä. 

 
         
         
 

 

Kuivauskaapista kehitysyhteis-työhön - kestävää kehitystä suomalaisilla kotitalousteoilla 

FIN-IFHE ja Eduskunnan kotitalouden tukirengas järjestävät Maailman kotitalouspäivän seminaarin "Kuivauskaapista kehitysyhteistyöhön - kestävää kehitystä suomalaisilla kotitalousteoilla" Marttaliiton kokoustilassa pe 31.3.2017 klo 12.30-15.30. Tilaisuuden pääpuhujana on europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen

 
         
         
 

Suomen Yrittäjänaiset viettävät tänä vuonna 70-vuotisjuhlaa. Keskusteluissa Yrittäjänaisten pj. Seija Estlander ja toimitusjohtaja Marju Silander yhdessä Eva Biaudet'n kanssa.

 

Suomen NNKY-liiton pitkäaikainen pääsihteeri Pirjo-Liisa Penttinen jää kevään aikana eläkkeelle. Lämmin kiitos kuluneiden vuosien yhteistyöstä!

Kuva: Mari Hyttinen / Suomen NNKY-liitto

 
         
         
 

 

 

Joukkuevoimistelun MM-kilpailut järjestetään 26.–28.5.2017 Helsingin Jäähallissa. Mukaan odotetaan 60 joukkuetta 20 eri maasta. Suomi on joukkuevoimistelun kärkimaita: kaiken kaikkiaan Suomi on saavuttanut joukkuevoimistelun MM-historian aikana naisten sarjassa yli kymmenen mitalia.

Liput ovat myynnissä nyt, osta omasi täältä! Tule kannustamaan Suomi voittoon MM-kotikisoissa!

 
         
         
 

lisäksi

 

Lapsen oikeus vanhempiin - huolto ja tapaamisoikeudet puntarissa

Eduskunnan lakivaliokunta, tasa-arvoasiain neuvottelukunta ja oikeusministeriö järjestävät seminaarin lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevasta lainsäädännöstä ja sen uudistamisesta ke 8.2.2017 klo 9-12 Pikkuparlamentissa. Seminaari on maksuton ja avoin kaikille.

 
         
         
 

Suomen ja tasa-arvon vuosisata -seminaari 

Tutkijoiden ja kansanedustajien seura Tutkas järjestää ti 14.2.2017 klo 16-18 Pikkuparlamentissa seminaarin Suomen muuttumisesta sadassa vuodessa naisten aseman ja tasa-arvon kannalta. Seminaari on osa eduskunnan ohjelmaa itsenäisyyden juhlavuonna. 

 

Save the date: Naistenpäivän seminaari

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto ja Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry järjestävät naistenpäivän seminaarin naisten taloudellisesta voimaannuttamisesta Euroopassa ja Suomessa pe 10.3.2017 klo 10.30-12.30 Eurooppasalissa Helsingissä. 

 
         
         
 

 

Toimiston kuulumisia 

NJKL:n toimistolla tapahtuu! 100 tasa-arvotekoa -hankkeen projektipäällikkö Liisa Ketolainen on palannut syksyn opintovapaalta, joten häneen voit olla yhteyksissä kaikissa hanketta koskevissa kysymyksissä. Hanketta syksyllä koordinoinut Hanna Kemppainen jatkaa 100 tasa-arvotekoa Uusimaa -hankkeen projektikoordinaattorina. Lisäksi NJKL:n sote-hanketta keväällä koordinoi Anni Hyvärinen. Korkeakouluharjoittelija Anni Yrjänheikki päättää harjoittelunsa tänään, lue Annin terveiset alta! 

"Sydämelliset kiitokset kaikille teille inspiroiville ihmisille, joita kohtasin puolivuotistaipaleellani NJKL:n harjoittelijana! Nämä kuukaudet ovat olleet antoisat ja opettaneet minulle paljon, en olisi voinut kuvitellakaan, että se oma juttu löytyisi näin helposti - toivottavasti matkani jatkuu edelleen tasa-arvotyön ympyröissä yhtä suurta kokemusta rikkaampana. Erityinen kiitos NJKL:n omalle poppoolle, tätä työyhteisöä tulee ikävä. Halataan kun tavataan!"

 
         
         
 

 

Korkeakouluharjoitteluun Naisjärjestöjen Keskusliittoon? 

Naisjärjestöjen Keskusliitto hakee korkeakoulu-harjoittelijaa toimistolleen Helsinkiin kevääksi 2017. Harjoittelun tarkemmasta alkamisajasta ja kestosta sovitaan erikseen hakijan kanssa.

Toivomme, että hakijalle on myönnetty harjoittelutukea yliopistolta vähintään 1kk ajalle, ja että harjoittelijalla on kiinnostusta tasa-arvo- ja järjestötyöhön. Harjoittelijan tärkeimmät työtehtävät liittyvät 100 tasa-arvotekoa -hankkeessa avustamiseen sekä viestintä- ja tapahtumajärjestelyihin.

Vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen 8.2.2017 mennessä osoitteeseen terhi.heinila@naisjarjestot.fi 

 
         
         
 

 

Ajankohtaista

WOW - tasa-arvon festivaali Tampereella 11.-12.3.2017

Tasa-arvotiedon keskus Minnan (THL) päivitetty suomenkielinen ja uusi ruotsinkielinen tasa-arvosanasto julkaistu

Amnesty International - Suomen osaston selvitys naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisista toimista kunnissa

 
         
         
 

 

Muista ystävänpäivä! 

Ystävänpäivän kunniaksi Kalevala Koru julkistaa Lovebird-korusarjan. Vesa Nilssonin suunnittelemassa korussa romanttinen rakkauden lintu laulaa niille, jotka haluavat kuulla, mitä sillä on kerrottavana. Hopeasarjasta löydät riipuksen (75€), korvakorut (69€) ja rannekorun (75€). 

 

www.kalevalakoru.fi

 
         
           
Naisjärjestöjen Keskusliitto –
Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry
Fredrikinkatu 39 C 22, 00120 Helsinki • toimisto@naisjarjestot.fi
www.naisjarjestot.fiwww.tasaarvo100.fi
#naisjärjestöt #tasaarvo100
 
 
 
  Naisjärjestöjen Keskusliiton rekisteri
Naisjärjestöjen Keskusliitto
Y-tunnus: 0221053-8
Fredrikinkatu 39 C 22
00120 Helsinki
p. 046 922 2201