Rohkein mielin kohti tulevaa sataa vuotta!

Maamme valmistautuu upeaan satavuotisen itsenäisyyden juhlintaan. On ollut tärkeää, että naisjärjestöt ovat tuoneet oman keskeisen panoksensa juhlavuoden viettoon. Samaan aikaan keskustelu seksuaalisesta häirinnästä käy kiivaampana kuin koskaan aiemmin. Presidentti Tarja Halosen sanoin, on asioita, joita on siedetty hiljaa. Kansainvälinen kampanja #metoo on saanut vastakaikua myös Suomessa. Nyt suomenruotsalainen ryhmä #dammenbrister ja päämediamme ovat keränneet naisten kokemuksia sukupuoleen perustuvasta häirinnästä Suomessa. On tärkeää, että Suomessakin naiset uskaltavat jakaa vaikeita ja loukkaavia kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä. Nyt vaadimme yhteiskunnan päättäjiltä, järjestöiltä, yrityksiltä ja oppilaitoksilta konkreettisia toimia tasa-arvolain noudattamiseksi ja häirintäkulttuurista pois pääsemiseksi.

Pidämme suuressa arvossa Puolustusvoimien tasa-arvotekoa, selvitystä varusmiespalveluksessa olevien naisten kokemuksista tasa-arvosta. Tutkimuksen mukaan asepalveluksessa olevista naisista neljännes on kokenut sukupuolista häirintää, miehistä joka kymmenes. Kiusaamista tai eriarvoista kohtelua oli naisista kokenut vajaa puolet. Viime perjantaina Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg tuli julkisuuteen ja muistutti, että seksuaalista häirintää, syrjintää tai muuta epäasiallista käytöstä ei tule hyväksyä, vaan siihen tulee puuttua. Kaikkien esimiesasemassa olevien tulee sitoutua ja edistää näitä periaatteita. Puolustusvoimat jatkaa tasa-arvotyötä, kehittää ilmoitusmenettelyä ja järjestää koulutusta tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta henkilökunnalle ja varusmiehille. 

Myös eduskunta on ilmoittanut tasa-arvoteostaan, joka on tutkimus tasa-arvon toteutumisesta eduskunnassa. Tavoitteena on tuottaa arvio eduskuntatyön ja työskentelykulttuurin tasa-arvon vahvistamiseksi. Samoin tasa-arvosta vastaava ministeri Annika Saarikko on ilmoittanut tärkeästä, pitkään odotetusta tasa-arvoteosta: sosiaali- ja terveysministeriö selvittää naisiin kohdistuvan väkivallan kustannukset Suomessa selvitetään. Tasa-arvoteoilla on siis todella merkitystä. Suuri kiitos niistä teille kaikille! Työ tasa-arvotekojen parissa tulee jatkumaan vuonna 2018. 

Olimme suuresti iloisia, että yhteiseen 100 tasa-arvotekoa -juhlaamme 10.11.2017 Helsingin yliopistolla kokoontui 500 osallistujaa ja lähes 40 tasa-arvotekojen esittelijää. Tunnelma oli samaan aikaan Suomen naisten saavutuksista ylpeä, arvokas ja juhlava ja tulevaisuuteen tasa-arvotekojen muodossa katsova. On ollut meille arvokasta olla yhdessä tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ja teidän kanssanne osana Suomen 100-vuotisjuhlaa ja siihen valmistautumista. 

Jäsenjärjestöillemme kiitos aktiivisesta osallistumisesta Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokoukseen Tiedekeskus Heurekassa 20.11.2017. Mukana oli lähes 100 osallistujaa 38 järjestöstä ja 10 ehdokasta hallituspaikoille. Kiitämme teitä järjestömme hallituksessa pitkään toimineita ansiokkaasta ja sitkeästä työstänne tasa-arvon puolesta. Toivotamme tervetulleeksi uudet hallituksen jäsenet. 

Miina Sillanpään seura ja Naisjärjestöjen Keskusliitto tekivät yhdessä pari vuotta sitten aloitteen valtioneuvostolle Suomen naispuolisten ministereiden kokoamisesta yhteen itsenäisyyden juhlavuonna. Kiitos valtioneuvoston kanslialle tämän lupauksen lunastamisesta ja naisministereiden kokoontumisen järjestämisestä Smolnassa 1.12.2017. Yhteensä 39 kaikkiaan 87 ministeristä oli paikalla, vanhimpana ministeri Marjatta Väänänen ja Annika Saarikko nuorimpana. Mukana olivat mm. ensimmäinen naispuolinen presidentti, puhemies, ulkoministeri, puolustusministeri ja maatalousministeri. Nämä naiset ovat todella olleet lasikaton rikkojia! Tilaisuuden tunnelma oli korkealla. Tätä perinnettä kannattaa varmasti jatkaa. 

Hyvät ystävät, iloitaan ja juhlitaan Suomen 100 vuoden itsenäisyydestä, historiamme naisten saavutuksista, kaikista yhdessä tekemistämme tasa-arvoteoista. Ja käydään avoimin ja rohkein mielin kohti tulevaa, 

Eva Biaudet, puheenjohtaja

Terhi Heinilä, pääsihteeri

Naisjärjestöjen Keskusliitto

 

       
       
 

Naisjärjestöjen Keskusliitto vaatii konkreettisia toimia tasa-arvolain noudattamiseksi ja häirintäkulttuurista pois pääsemiseksi. Tähän sisältyy mm. velvollisuus tasa-arvosuunnitelmien laatimiseen ja noudattamiseen ja sukupuoleen perustuvan syrjinnän ennakolta ehkäisemiseen.

"Moni kantaa häpeän tunnetta vuosikausia yksinään. Häpeässä elämisestä on päästävä eroon! Seksuaalinen häirintä ja väkivalta eivät koskaan saa jäädä uhrin vastuulle. Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on tasa-arvolaissa tarkoitettua syrjintää ja yksi sukupuolten epätasa-arvon ilmenemismuoto", muistuttaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet.

 
       
       

 

Naisjärjestöjen Keskusliiton sääntömääräinen vuosikokous pidettiin maanantaina 20.11.2017 Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla. Kokouksen puheenjohtajaksi kutsuttiin Suomen Akateemisten Naisten Liiton puheenjohtaja Tuija Brax. Paikalla oli lähes 100 edustajaa 38 jäsenjärjestöstä. Kokous oli vaalikokous, jossa valittiin neljä uutta hallituksen jäsentä erovuoroisten tilalle kaudelle 20182020 sekä uusi hallituksen jäsen Tehy ry:n puheenjohtajaksi valitun Millariikka Rytkösen tilalle kaudelle 20172019.

Tervetuloa joukkoomme, Naisjärjestöjen Keskusliiton uudet hallituksen jäsenet!

Kaudelle 2018–2020 valittiin:

Helena Aaltonen, Suomen Keskustanaiset ry
Tiina Hedrén, Kuurojen Liitto ry
Satu Keiski-Toni, Suomen Akateemisten Naisten Liitto –
Finlands Kvinnliga Akademikers Förbund ry
Bahar Mozaffari, Monika-Naiset Liitto ry 

Kaudelle loppuvuosi 2017–2019 valittiin:

Nina Hahtela, Suomen Sairaanhoitajaliitto ry

Lisäksi kokouksessa käsiteltiin liiton sääntöjen 9 §:n mukaiset asiat sekä muissa asioissa muutokset jäsenkunnassa ja vuosikokouksen julkilausumat. Kokouksen julkilausumissa otettiin kantaa naisten moninaisuuden tunnistamiseen ja translain uudistamiseen sekä tasavallan presidentin merkitykseen tasa-arvojohtajana.

Ennen kokousta osallistujilla oli mahdollisuus tutustua Tiedekeskus Heurekan ja tulevaisuustalo Sitran yhteiseen Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttelyyn. Sen jälkeen ohjelmassa oli keskustelutilaisuus perhevapaauudistuksesta THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmen johdolla.

Tutustu vuosikokouksen kuvagalleriaan täällä!

 
       
 


 
       
       
 

VUOSIKOKOUKSEN JULKILAUSUMAT

Naisjärjestöt vaativat naisten moninaisuuden tunnistamista – translaki uudistettava

Naisjärjestöjen Keskusliiton kansainvälisenä transihmisten muistopäivänä järjestetyn vuosikokouksen julkilausuma korostaa, että sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten oikeuksien ja aseman edistäminen vaatii naisten moninaisuuden huomioimista ja translain välitöntä uudistamista.

Tasavallan presidentti – TASA-ARVOJOHTAJA

Vuosikokouksen toinen julkilausuma haastaa presidenttiehdokkaat ja median edustajat nostamaan tasa-arvokysymykset presidentinvaalien avainteemaksi. Naisjärjestöjen Keskusliitto lähetti syksyllä presidentinvaaliehdokkaille tasa-arvoteemaisen kyselyn, johon saatiin vastaukset kaikilta ehdokkailta. Vastaukset ovat luettavissa verkkosivuillamme.

”Tarvitsemme arvojohtajan, jonka pätevyyteen ja työhön sukupuolten tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistäminen olennaisesti kuuluu. Sukupuolten tasa-arvo on yhteiskunnallisen kehityksen keskeinen mittari. Suomen valtionjohdon on edistettävä sitä kunnianhimoisesti”, korostaa puheenjohtaja Eva Biaudet.

 

 
       
   
 

Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan 100 tasa-arvotekoa -hanke huipentui 500 vieraan juhliin perjantaina 10.11.2017 Helsingin yliopiston juhlasalissa. Yhteistyössä Helsingin yliopiston tasa-arvotoimikunnan kanssa järjestetyissä juhlissa esiteltiin tasa-arvotekoja ja kuultiin eri alojen asiantuntijoiden näkemyksiä tasa-arvotyön tulevaisuudesta. Juhlapuheen piti hankkeen kunniatoimikunnan puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen. Juhlakansa kimmelsi glitterissä, tarjoilupöydät notkuivat ja tunnelma oli iloinen!

Lue lisää juhlasta täältä ja tutustu kuvagalleriaan täällä. Hankkeen verkkosivuilta löytyvät myös presidentti Tarja Halosen, Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet'n ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Sari Raassinan, Helsingin yliopiston emerituskansleri Thomas Wilhelmssonin ja Suomi 100 -hallituksen puheenjohtajan, valtiosihteeri Paula Lehtomäen juhlissa pitämät puheet. Voit kokea vaikka koko juhlan uudelleen katsomalla tilaisuuden tallenteen täällä.

Suurkiitos kaikille 100 tasa-arvotekoa -juhlien puhujille, esiintyjille, kunniavieraille, vapaaehtoisille, yhteistyökumppaneille ja osallistujille! Te teitte kanssamme upean juhlapäivän. Jatketaan yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi!

 
       
       

 

 

 

 

100 TASA-ARVOTEKOA

Kunniamainintoja tasa-arvoteoille

100 tasa-arvotekoa -hanke on kerännyt satoja upeita tasa-arvotekoja, joita ei mitenkään voi laittaa arvojärjestykseen. Tekojen moninaisuuden ja ansiokkuuden esiin nostamiseksi 100 tasa-arvotekoa -juhlissa jaettiin kuitenkin tunnustuksia muutamille tasa-arvoteoille. Kunniatoimikunnan erityismaininnan sai Yle, joka kartoitti sukupuolten tasa-arvon toteutumista urheilusisällöissä ja sen seurauksena nosti kotimaisen naisten palloilun tv-näkyvyyden samalle tasolle miesten kanssa uudella Mestaruusputki-konseptilla. Lisäksi Yle Urheilu ja Yle Sporten ryhtyvät seuraamaan tasa-arvon toteutumista verkkosivustoillaan reaaliaikaisesti ja nuorille suunnataan tarinallisia sisältöjä, joissa nostetaan esiin naisten urheilua ja urheilijanaisia. Sinnikkyystunnustukset pitkäjänteisestä, vaikuttavasta ja rohkeasta tasa-arvotyöstä saivat Naisasialiitto Unioni ja Suomen Kätilöliitto. Aamulehti palkittiin vuoden yllättäjänä paljon keskustelua herättäneestä päätöksestä siirtyä käyttämään sukupuolineutraalia kieltä erityisesti ammattinimikkeiden osalta. Naisten Linja Suomessa sai tunnustuksen hiljaisuuden rikkojana yhteistyössä Setan Transtukipisteen kanssa toteutetusta verkkoryhmästä väkivaltaa kokeneille transfeminiineille. Yleisön suosikkitekona palkittiin Suomen Lähetysseuran pilottihanke, jossa syrjäytymisvaarassa olevat ja prostituutiota harjoittavat nuoret naiset saavat mahdollisuuden koulutukseen ja muuhun toimeentuloon. Lue lisää tunnustuksista verkkosivuiltamme.

Paljon onnea palkituille!

 
       
       
 

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta tilasivat 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen videon tasa-arvon edistämisen tärkeydestä. Videon toteutti Keksi Agency Oy. Kiitos Keksille yhteistyöstä! Katso video täältä!

 
       
       
 

Lue lisää 100 tasa-arvotekoa -kunniatoimikunnan 25.10.2017 kokouksesta

100 tasa-arvotekoa -hankkeen kunniatoimikunta kokousti toisen ja viimeisen kerran puheenjohtajansa, presidentti Tarja Halosen johdolla eduskunnassa. Lue lisää kokouksen kulusta täältä ja katso täältä, millaisia näkemyksiä kunniatoimikunnan jäsenillä on tasa-arvotyöstä. Katso kuvat täältä!

 
       
       

 

 

 

 

 

Uusia tasa-arvotekoja

Sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoasioista vastaavan ministerin Annika Saarikon tasa-arvoteko on tutkimus siitä, kuinka paljon lähisuhdeväkivallasta aiheutuu kustannuksia Suomessa. Kustannuksia on arvioitu viimeksi 2000-luvun alussa, jolloin määräksi saatiin noin 48 miljoonaa euroa vuodessa. Lue lisää tutkimuksesta täällä.

Eduskunnan kanslia käynnistää tasa-arvotekonaan tutkimuksen tasa-arvon toteutumisesta eduskunnassa. Tutkimuksessa selvitetään, miten kansanedustajat kokevat eduskuntatyön sukupuolisen tasa-arvon näkökulmasta. Tavoitteena on tuottaa arvio eduskuntatyön ja työskentelykulttuurin tasa-arvon vahvistamiseksi. Hanke toteutetaan eduskunnan kevätistuntokaudella 2018. Lue lisää tutkimuksesta täällä.

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (YKA) kokosi #työpaikantasaarvo-kampanjassa sosiaalisessa mediassa vinkkejä siitä, kuinka jokainen voi edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista omalla työpaikallaan. Vinkkejä julkaistaan Facebookissa ja Twitterissä – myös uudet vinkit ovat tervetulleita aihetunnisteella #työpaikantasaarvo! Lue lisää  kampanjasta täällä.

Tasa-arvovaltuutettu toteutti syksyllä 2017 Raskaus ei ole leikin asia -kampanjan raskaussyrjintää vastaan herättääkseen keskustelua raskaussyrjinnän yleisyydestä ja sen lopettamisesta sekä rohkaistakseen raskaus- tai perhevapaasyrjintää epäileviä naisia ottamaan selvää oikeuksistaan. Kampanja näkyi sosiaalisessa mediassa, elokuvateattereissa ja Ylen tv-kanavilla, ja se jatkuu vuonna 2018 keskustelulla hyvän työnantajan rekrytointi- ja perhevapaakäytännöistä. Lue lisää kampanjasta täällä.

Helsingin  kaupunki on ollut 100 tasa-arvotekoa -hankkeen kumppani alusta alkaen. Vuonna 2016 hankkeen starttitilaisuus ja kunniatoimikunnan kokoontuminen toteutettiin Helsingin kaupungin tiloissa. Nyt nähtävillä ovat myös Helsingin kaupungin tasa-arvoteko, joka on listaus sadasta tavasta, jolla kaupunki on viime  vuosina edistänyt sukupuolten tasa-arvoa. Mukana on eri virastoissa ja  eri toimialoilla toteutettuja toimia. Tutustu tekoihin täällä!

 
       
       
 

 
Heli Järvinen


Sonja Raunio

NAISJÄRJESTÖJEN KESKUSLIITON BLOGI

Jatkossa Naisjärjestöjen Keskusliiton blogissa vierailevat liiton hallituksen jäsenet. Teksteissä sana on vapaa. 

Tasa-arvosta taas kuuminta hottia?

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen jäsen Heli Järvinen pohtii blogitekstissään tasa-arvon takapakkia. Ehkä #metoo-kampanja nostaa muutkin tasa-arvoasiat taas paremmin näkyville?

Kansanedustaja, eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Järvinen on toiminut Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksessa kausina 2012–2014 ja 2015–2017. NJKL kiittää hallituspestinsä päättävää Heliä pitkäjänteisestä tasa-arvotyöstä ja aktiivisesta panoksesta naisjärjestöjen yhteistyön kehittämiseen!

Rintojen omatarkkailu – pieni suuri asia

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen jäsen Sonja Raunio muistuttaa blogitekstissään rintojen omatarkkailun tärkeydestä. Rinnat eivät ole yhteiskunnassa mikään neutraali asia, vaan niitä pidetään jopa tabuna. "Työtä on paljon, jotta omatarkkailun tärkeys tulee tunnistetuksi ja tunnetuksi. Mielestämme rintojen omatarkkailutieto ja -taito on jokaisen oikeus."

 
       
       
 

Miksi kotityöt uuvuttavat?

Naisjärjestöjen Keskusliiton tämän syksyn korkeakouluharjoittelija Susanna Luukinen syventyi tasa-arvokysymyksiin myös hiljattain hyväksytyssä pro gradu -tutkielmassaan. Susanna tutki metakotityötä eli näkymätöntä, valmistelevaa kotityötä sekä sen sukupuolittunutta jakautumista. ”Tahdoin perehtyä siihen, miksi monet naiset väsyvät kotityötaakkansa alle, vaikka miehetkin tekevät nykyään paljon kotitöitä, ja siihen, miksi lähinnä naiset tuntuvat tekevän jatkuvaa aivotyötä kotitöiden eteen.”

 
       
       
 

 Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvo näkyvillä mediassa

Helsingin Sanomat nosti Naisjärjestöjen Keskusliiton seksuaalisen häirinnän vastaisen kannanoton näkyvästi esiin uutisoidessaan #dammenbrister-kampanjasta. Lisäksi presidenttiehdokaskyselymme on ottanut tuulta alleen, ja useat sanomalehdet ovat uutisoineet hiljattain presidenttiehdokkaiden näkemyksistä tasa-arvon haasteista. Myös 100 tasa-arvotekoa -juhlat ja siellä jaetut tunnustukset tasa-arvoteoille saivat mediahuomiota.

 
       
       
 

Naisjärjestöjen Keskusliiton lausunto lapsenhuoltolain uudistamisesta

Naisjärjestöjen Keskusliitto pitää uudistusta tärkeänä sukupuolten tasa-arvon kysymyksenä. Uudella lainsäädännöllä on mahdollista edistää lapsen oikeuksien toteutumista, vanhemmuuden ja hoivan tasa-arvoisempaa jakautumista ja perheiden moninaisuuden huomioimista lapsen huolto- ja tapaamiskysymyksissä. On tärkeää, että naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja torjumista koskevan Istanbulin sopimuksen 31. artikla on sisällytetty mietintöön, myös siltä osin, että vanhempaan kohdistuva perheväkivalta on lapselle vakavasti haitallista ja se tulee ottaa huomioon huoltajuus- ja tapaamispäätöksissä. Naisjärjestöjen Keskusliitto kantaa huolta niin kutsutun vieraannuttamisen sisällyttämisestä lakiuudistukseen ja kannattaa linjausta siitä, että vieraannuttamista ei kriminalisoida. 

 
       
       
   

SAVE THE DATE: Naisjärjestöjen johdon foorumi 13.2.2018 

Naisjärjestöjen Keskusliitto järjestää jäsenilleen johdon foorumin tiistaina 13.2.2018 klo 8.30-10.30. Teemoina ovat naisjärjestöjen yhteinen viestintä ja vaikuttaminen vuonna 2018. Toivotamme puheenjohtajat ja pääsihteerit, toiminnanjohtajat ja toimistosta vastaavat lämpimästi tervetulleiksi mukaan keskustelemaan. Lisätietoa tapahtumasta on tulossa vuodenvaihteessa, pysy kuulolla!

 

 

 
       
       
 

 

JÄSENJÄRJESTÖISSÄ TAPAHTUU

Naisten Kulttuuriyhdistyksen Naisten joulumessut 6.10.12.2017 Wanhassa Satamassa

Naisten Joulumessuja on järjestetty jo vuodesta 1922. Wanhassa Satamassa Helsingin Katajanokalla järjestettävät messut kokoavat yhteen monipuolisia taidekäsityöläisiä nuorista yrittäjänaisista kokeneisiin konkareihin. Myytävänä on kaikkea uusista innovaatioista perinteikkäisiin tuotteisiin ja korkeatasoiseen designiin. Lue lisää täältä! Tervetuloa mukaan!

 
       
       
 

 

Kalevalaisten Naisten Liitto: Tilaa Pirta vuodeksi 2018! 

Pirrassa kansanperinne ja nykykulttuuri kohtaavat toisensa. Pirta jakaa tietoa kulttuuri- ja kulttuuriperintöalan uusimmista tutkimuksista ja tuulista ennen muuta folkloristiikan, kansatieteen, arkeologian, kulttuurientutkimuksen, kirjallisuuden, suomen kielen ja historian aloilta. Kirjoittajat ovat oman alansa huippuosaajia. Pirta on suunnattu kaikille perinteestä ja nykykulttuurista kiinnostuneille. Pääpaino on nykyajassa ja siinä, miten lukija voi olla kulttuurin kuluttaja, mutta myös tuottaja. Pirta osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun kulttuuriperinnön merkityksestä ja vaikutuksesta ihmisen väliseen kanssakäymiseen. Pirta avaa kulttuurisia ilmiöitä ja tuo kulttuuriperintöä osaksi arkista elämää.

Pirta ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Vuosikerta maksaa 30 euroa. Tilaukset: toimisto(at)kalevalaistennaistenliitto.fi 

 
       
       
   

NNKY:n Maailmanliitto World YWCA Genevessä rekrytoi!

"Passionate about women’s leadership and women’s rights? Want to put your skills in governance, operations, resource mobilization and communications to work for a dynamic global organization?"

Haussa Deputy General Secretary (hae 8.12. mennessä)

Tulossa pian hakuun myös:
Senior Communications Specialist
Lead of Strategic Partnerships and Resource Mobilisation

Lisätietoja: www.worldywca.org

 
       
       
 

Henkilömuutoksia jäsenjärjestöjemme johdossa

Syksy on ahkeraa kokousaikaa, ja monet Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöt ovat valinneet uuden puheenjohtajan vuodelle 2018. Uusia mahtavia puheenjohtajia ovat ainakin:

Eurooppanaiset ry: Auni-Marja Vilavaara 
Kuurojen Liitto ry: Jaana Aaltonen
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry: Mervi Mäki-Neste
Monika-Naiset liitto ry: Bahar Mozaffari
Mothers in Business MiB ry: Annica Moore
Perussuomalaiset Naiset ry: Ritva Elomaa
Suomen Keskustanaiset ry: Ulla Parviainen
Suomen Kätilöliitto - Finlands Barnmorskeförbund ry: Marjo Lyyra
Suomen Nuorten Naisten Kristillisten Yhdistysten Liitto ry: Minna Hietamäki
Suomen Voimisteluliitto ry: Kaisa Vikkula
Vihreät Naiset ry: Emma Kari

Tervetuloa mukaan myös Naisjärjestöjen Keskusliiton toimintaan, odotamme innolla yhteistyötä kanssanne!

Päivitä jäsenjärjestösi tiedot vuoden 2018 jäsentietolomakkeella

 
       
       
 


 

 

MUITA TASA-ARVOUUTISIA

Valtioneuvoston kanslian videosarja Itsenäisen Suomen naisministereistä

Videoita on tehty esimerkiksi presidentti Tarja Halosesta, Naisjärjestöjen Keskusliiton kunniajäsenestä, Suomen pitkäaikaisimmasta kansanedustajanaisesta Sirkka-Liisa Anttilasta sekä ministeri Elisabeth Rehnistä. Videot ovat katsottavissa valtioneuvoston kanslian YouTube-kanavalla.

 
       
       
 

 

Ehdota uutta nimeä äitiyspakkaukselle!

Eduskunnassa on pohdittu äitiyspakkauksen nimen muuttamista, jotta nimi huomioisi entistä paremmin kaikki vanhemmat ja perheet. Mikä olisi sinusta hyvä nimi pakkaukselle? Nimiehdotuksia voi lähettää vuoden loppuun saakka Kelan verkkosivuilla. Kela toimittaa parhaat ehdotukset eduskunnalle tammikuussa 2018.

 
       
       
 

Kuva: Kansainvälinen olympiakomitea

Birgitta Kerviselle Kansainvälisen olympiakomitean tasa-arvopalkinto

Kansainvälinen olympiakomitea palkitsi Eurooppalaisten urheilujärjestöjen puheenjohtaja Birgitta Kervisen KOK:n naisurheilun maailmanpalkinnolla Genevessä 9.11.2017. Naisjärjestöjen Keskusliitto onnittelee Birgitta Kervistä palkinnosta ja kiittää vuosikymmenten periksi antamattomasta työstä naisten urheilun ja  päätöksenteon lisäämiseksi urheilussa ja liikunnassa. Lue Ylen artikkeli Kervisestä täältä.

 
       
       
 

 
Leena Linnainmaa, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja

Ennätysmäärä johtajanaisia pörssiyhtiöissä

Keskuskauppakamarin vuotuinen naisjohtajaselvitys on julkaistu. Hallitusten jäsenistä naisia on 27 prosenttia, suurissa pörssiyhtiöissä 33 prosenttia. Toimitusjohtajista naisia on yhdeksän. Johtoryhmissä naisten osuus on noussut selvästi vuoden takaiseen verrattuna: 20 prosentista 23 prosenttiin. Vaikka tasa-arvoon on vielä matkaa, suunta on oikea! Lue lisää Keskuskauppakamarin verkkosivuilta. Itse selvityksen voi lukea täältä.

 
       
       
   

Nykypäivän orjuutta vai ihmisarvoista työtä? SASKin teemaseminaari kotiapulaisista 13.12.2017 Helsingissä

Kovia kokeneet kotiapulaiset ovat nousseet puolustamaan oikeuksiaan eri puolilla maailmaa. Heitä arvioidaan olevan noin 67 miljoonaa, mutta usein heiltä puuttuvat muille työntekijöille kuuluvat oikeudet ja olot lähentelevät orjuutta. Monin paikoin tilanne on onneksi muuttumassa. Viidessä maassa muutosta on edesauttanut SASKin eli suomalaisen ay-liikkeen tuki. Entä Suomi – Miten maamme kohtelee uudelleen kasvavaa kotiapulaisten joukkoa? Olemmeko palaamassa piikayhteiskuntaan? 

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä!

 
       
       
 

 

  

 

EU:n ja Latinalaisen Amerikan sekä Karibian yhteistyötä edistävän EU-LAC-säätiön tarjouspyynnöt

Ensimmäinen tarjouspyyntö (määräaika tarjouksille 18.12.2017) koskee 8 kuukauden  konsultointia vähintään 2 asiantuntijan voimin aiheesta: nuorten naisten pääsy työmarkkinoille. Lue lisää täältä.

Toisella tarjouspyynnöllä (määräaika 10.1.2018) haetaan innovaatioita ja hyviä käytäntöjä siitä, miten nuoria naisia (15-29v) saa työllistymään/yrittäjiksi. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus kerätä asiaan liittyviä hankkeita, päätöksiä, uudistuksia, aloitteita, lakeja vuodesta 2008 tähän päivään. Tarjouspyyntö on suunnattu:

- Kansalaisjärjestöille
- Valtion viranomaisille, erityisesti työvoimaviranomaisille
- Yliopistoille
- Ammatillisille ja teknisille oppilaitoksille
- Tutkimuslaitoksille
- SME-yrityksille ja suuryrityksille
- Yrittäjäjärjestöille
- Kauppakamareille
- Pankeille ja luottolaitoksille

Lue lisää täältä.

 
       
       
 

Seuraava uutiskirje

Naisjärjestöjen Keskusliiton uutiskirje ilmestyy 8 kertaa vuodessa. Ensi vuoden ensimmäinen uutiskirje ilmestyy tammikuussa 2018. Jäsenjärjestöt ja yhteistyökumppanit, lähettäkää meille uutisia, artikkeleita tai ilmoituksia uutiskirjeeseen 19.1.2018 mennessä sähköpostitse osoitteeseen toimisto@naisjarjestot.fi.

 

 

 

 
       
       
 

Hyvää Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlapäivää teille kaikille!

 
       
               

Naisjärjestöjen Keskusliitto –
Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry
Fredrikinkatu 39 C 22, 00120 Helsinki • toimisto@naisjarjestot.fi
www.naisjarjestot.fiwww.tasaarvo100.fi
#naisjärjestöt #tasaarvo100

 

 

 

 

 

 
 
 
 
  Naisjärjestöjen Keskusliiton rekisteri
Naisjärjestöjen Keskusliitto
Y-tunnus: 0221053-8
Fredrikinkatu 39 C 22
00120 Helsinki
p. 046 922 2201