../client/njkl/userfiles/original/ylapalkki2031354909.png
 
 
 
 

NaisTEN HYVINVOINTI ON

TASA-ARVOKYSYMYS


Naiset valtasivat Otaniemen Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokouksessa ja keskustelutilaisuudessa yliopistojen roolista työelämän ja koulutuksen tasa-arvoistajina. Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokous valitsi puheenjohtajakseen jatkamaan Eva Biaudet'n, minkä lisäksi saimme neljä uutta hallituksen jäsentä (lue lisää). Keskusteluissa korostuivat naisten moninaisuuden merkitys sekä toimet naisten osuuden ja aseman parantamiseksi Aalto-yliopiston päätöksenteossa. Naisjärjestöjen Keskusliitto myös haastoi rehtori Ilkka Niemelän toteuttamaan tasa-arvoteon Aalto-yliopistolla.

Monia tärkeitä teemoja on ollut marraskuun aikana valmistelussa. Naisjärjestöjen Keskusliitto on ollut kuultavana mm. naisiin kohdistuvasta lähisuhdeväkivallasta ministereiden Annika Saarikon ja Kai Mykkäsen järjestämässä pyöreän pöydän keskustelussa sekä viharikoksista oikeusministeriössä. Olemme myös antaneet naisjärjestöjen näkemyksen Suomen ulkopolitiikan linjasta naisten oikeuksien suhteen ulkoministeriön Ihmisoikeudet ulkopolitiikassa -verkoston kokouksessa. Liikunnan tasa-arvopalkinto Piikkarit myönnettiin 4. joulukuuta Oulun kaupungin liikuntatoimelle. Palkinnon saaja valittiin Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeen liikunnan tasa-arvoteoista.

Suomen Euroopan neuvoston ministerikomitean puolivuotinen puheenjohtajuus on alkanut marraskuussa. On tärkeää, että yhtenä neljästä prioriteettiteemasta on tasa-arvon ja naisten oikeuksien tukeminen ja ne huomioidaan myös läpileikkaavasti. Erityisenä kärkenä on naisiin kohdistuva vihapuhe ja naisten stereotyyppinen kohtelu esimerkiksi työelämässä ja mediassa. Suomen puheenjohtajakaudelle osuu myös Euroopan neuvoston 70-vuotispäivä. Euroopan neuvostolla on merkittävä rooli ihmisoikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon kulmakivenä niin meillä kuin muualla Euroopassa.

Jäsenjärjestöistämme moni on juhlinut. Onnea Kotitalousopettajien liitto 100 vuotta, Monika-Naiset 20 vuotta, samoin yhteistyökumppanimme Vammaisten naisten verkosto, joka juhli 15-vuotiasta toimintaansa. Lämmin kiitos erinomaisesta työstänne myös Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksessa varapuheenjohtajana toimineelle Terttu Utriaiselle sekä hallituksen aktiivisille jäsenille Anna-Mari Kivimäelle, Katariina Pursimolle ja Pia Öhmanille!

Lisääthän kalenteriisi kevään 2019 tapahtumat! Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. järjestetään #metoo-aiheinen keskustelutilaisuus, 29.4. Onko EU myös naisten -keskustelutilaisuus ja 5.2. jäsenjärjestöjen johdolle suunnattu Naisjärjestöjen johdon foorumi.

Terhi Heinilä, pääsihteeri
Naisjärjestöjen Keskusliitto


 
 
 
 
 

AJANKOHTAISTA

 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/webres-c-6199.jpg  

Eva Biaudet jatkaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajana

Kansanedustaja Eva Biaudet (esittäjinä Svenska Kvinnoförbundet rf ja Finlands svenska Marthaförbund rf) on valittu jatkokaudelle Nais-järjestöjen Keskusliiton puheen-johtajaksi vuosille 2019-2021:
"On ollut kunnia puheenjohtaa Naisjärjestöjen Keskusliittoa ja olen kiitollinen mahdollisuudesta jatkaa tässä tärkeässä tehtävässä. Eduskunta- ja europarlamenttivaalien lähestyessä on erittäin keskeistä, että moninaiset naiset korottavat yhdessä äänensä ja vaativat kunnianhimoisia toimia tasa-arvoisemman yhteis-kunnan rakentamiseksi."


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/webres-6286.jpg  

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitukseen uusia jäseniä

Vuosikokouksessa 19.11.2018 valittiin uuden puheenjohtajan lisäksi neljä uutta hallituksen jäsentä erovuoroisten tilalle: Larisa Arminen (Kokoomuksen Naisten Liitto ry), Annica Moore (Mothers in Business ry), Marja Pihnala (Rusetti – Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys ry) ja Tuula Pohjola (Soroptimist International Finland ry). 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/balance-154516-1280.png  

Naisjärjestöt vaativat muutosta – hallitukseen on valittava puolet naisia!

Huhtikuussa 2019 järjestettävissä eduskuntavaaleissa valitaan Suomelle uusi hallitus ja kansanedustajat. Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokous vaatii julki-lausumassaan, että tulevassa hallituksessa on yhtä paljon naisia ja miehiä myös hallituksen avainpaikoilla.


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/untitled-design.jpg  

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitusohjelmatavoitteet 2019-2023

Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosi-kokouksessa 19.11.2018 hyväksytyt hallitusohjelmatavoitteet vaativat tekoja tasa-arvon edistämiseksi ja muutoksia nykyiseen toimintaan.


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/webres-0223.jpg  

Naisjärjestöjen Keskus-liiton vuosikokous ja keskustelutilaisuus 19.11.2018

Katso kuvat täältä!

Lue myös Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelän puhe Naiset valtaavat Otaniemen -keskustelutilaisuudessa täällä.
 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/webres-5805.jpg ../client/njkl/userfiles/original/webres-0933.jpg 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/tiina-hedren-haastattelu1371793309.png  

Vammaisten naisten ihmisoikeuskysymysten aiheet ovat laajoja

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen jäsen Tiina Hedrén korosti Ylen haastattelussa vammaisten naisten suurta työmäärää ihmisoikeuskysymysten ajamisessa ja kertoi suunnitelmista Kuurojen Kansanopiston järjestämien suosittujen feministikurssien säännöllisemmäksi tarjoamiseksi.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan täällä (videossa ei ole ääniä tai tekstitystä) tai puhetulkattu ja tekstitetty, lyhyempi versio täällä (alkaa kohdasta 03:04).
 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/calendar-159098-1280.png  

Naisjärjestöjen Keskusliiton kevään 2019 tulevia tapahtumia

5.2.2019 Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöjen johdon foorumi

8.3.2019 Naistenpäivän #metoo -keskustelutilaisuus

29.4.2019
Onko EU myös naisten? -keskustelutilaisuus

 
 
 
 
 

TASA-ARVOTEOILLA VAIKUTTAVUUTTA


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/rusetti-ry.jpg  

Vammaisjärjestöjen naiset ovat keskimääräisesti hyvin edustettuja

Vammaisten naisten valtakunnallisen yhdistyksen Rusetti ry:n tasa-arvotekona toteuttama selvitys toteaa naisten olevan keskimäärin melko hyvin edustettuina vammais-järjestöjen johtotehtävissä. Naisten edustuksessa on ollut nähtävissä merkittäviä kasvuaskelia viime vuosina. 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/piikkarit539182662.jpg  

Piikkarit-palkinto Oulun kaupungin liikunta-toimelle

Oulun kaupungin liikuntapalvelut palkittiin liikunnan tasa-arvotyön Piikkarit-pääpalkinnolla 4.12.2018. Tasa-arvotekoa kehuttiin erityisesti yhdenvertaisuusvaikutusten arvioinnistaan liikuntapalveluiden toiminnassa sekä toiminnan useiden toiminta-alueiden kattavuudesta.


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/hiihtoliitto.jpg  

Viimeisimpiä tasa-arvotekoja

Marraskuu on tuonut tullessaan paljon uusia, erityisesti liikuntatoimintaan liittyviä tasa-arvotekoja, joissa mukaan ovat lähteneet muun muassa Veikkausliiga ja Jalkapallon Pelaaja-yhdistys, Olympiakomitea, Hiihtoliitto sekä Voimisteluliitto.

Uusimmat tasa-arvoteot löytyvät aina osoitteesta www.tasaarvoteot.fi!

 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/nurmijarven-seurakunta.png  

Tasa-arvokoulutusta sadalle seurakunnan työntekijälle

Nurmijärven evankelis-luterilainen seurakunta on lähtenyt mukaan tasa-arvotekojen toteuttamiseen järjestämällä maaliskuussa 2019 henkilökunnalleen tasa-arvokoulutusta. Tarkoitus on, että työntekijät voivat hyödyntää tasa-arvoisia toimintatapoja entistä laajemmin myös seurakuntalaisten keskuudessa.


 
 
 
 
 

JÄSENJÄRJESTÖT

 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/pienet-jarjestot-asiantuntijoina-syopakentalla-ig.jpg  

Tunne rintasi ry: "Pienet järjestöt asiantuntijoina syöpäkentällä"

Tunne rintasi ry ja Rintasyöpäyhdistys - Europa Donna Finland ry järjestävät yhdessä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden ”Pienet järjestöt asiantuntijoina syöpäkentällä” maanantaina 10.12. kello 17.00-18.30 Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa. Tilaisuudessa käsitellään pienten järjestöjen vahvuuksia asiantuntijoina ja tuen tarjoajina.


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/monaliiku-voitto.jpg  

Fit4Life-projekti voitti Euroopan komission #BeInclusive-kilpailun

MonaLiiku ry:n Fit4life-projekti valittiin voittajaksi Euroopan komission #BeInclusive EU Sport awards tapahtumassa Brysselissä 27.11.2018! Fit4life tähtää toiminnallaan kohde-ryhmien terveyden edistämiseen, syrjäytymisen ehkäisemiseen, sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen sekä elämänlaadun parantamiseen. Suuret onnittelut!


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/zonta-100.jpg  

Tulevaisuus on tässä - vaihtoehtoja löytyy

Zonta International Piiri 20:n 17.1.2019 järjestettävässä Tulevaisuus on tässä - vaihtoehtoja löytyy -seminaarissa yhdistyvät Amelia Earhart-kuukausi, naisten ja tyttöjen koulutus ja sijoittuminen työelämään sekä Keltaisen Ruusun kampanja ZAU. Samalla käynnistyy myös Zonta Internationalin ZI100-juhlavuosi.


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/joulupuuro.jpg  

Eurooppanaisten Lucian päivän joulupuuro

Eurooppanaisten toimintavuosi päättyy perinteiseen joulupuuro-tapahtumaan 13.12. Vieraana eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen, joka johdattelee osallistujat keskusteluun naisten oikeuksista ihmisoikeuksina. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 10.12.


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/humppilanpalkitut723074883.jpg  

Tunnustuspalkinto Humppilan Maa- ja kotitalousnaisille

Maa- ja kotitalousnaisten hallitus myönsi Humppilan Maa- ja kotitalousnaisille tunnustuspalkinnon 22.11. aktiivisesta ja monipuolisesta toiminnasta, joka näkyy ja kuuluu Humppilan kunnassa. Paljon onnea!


 
 
 
 
 

MUITA TASA-ARVOUUTISIA

 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/suostumus-logo-sydan-vihrea-768x76858565788.jpg  

Suostumus2018-kansalaisaloite keräsi tarvittavat 50 000 allekirjoitusta

Suostumus2018-kansalaisaloite sai vaaditut 50 000 allekirjoitusta kokoon 15. marraskuuta. Naisjärjestöjen Keskusliitto on mukana Suostumus2018-kansalaisaloite
-kampanjassa, joka vaatii seksuaalirikoksia koskevan rikoslain muuttamista ja suostumuksen puutteen lisäämistä raiskauksen keskeiseksi tunnusmerkiksi.

Voit vielä 5. joulukuuta asti antaa tukesi oikeusjärjestelmän korjaamiselle vastaamaan tämän päivän käsitystä seksuaalisesta itsemäärämisoikeudesta. Tunnistaudu ja allekirjoita kansalaisaloite täällä.
 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/naarasleijona.jpg  

Kalevala-koru kesyttämättömille naarasleijonille

Kalevala Jeweleryn uusi Suomen Naarasleijona -kampanja kokee uuden Naarasleijona-korun kuuluvan sukupuolesta ja taustasta riippumatta kaikille, joille on tärkeätä, että Suomi on tasa-arvoinen, kaikille yhdenvertainen ja oikeudenmukainen paikka elää. Olkoon Suomen naarasleijona voimakoru ja ylpeyden aihe kaikille niille, jotka tätä menneiden naisten perintöä kantavat.


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/4uni.jpg  

Vastaa kyselyyn naisten kokemista haasteista työelämässä!

Kolmen opiskelijan Break The Glass -lautapelihanke kerää kokemuksia lautapeliä varten, joka tuo uudella tavalla esiin ne moninaiset ongelmat, joita naiset kohtaavat työelämässä.

Vastaa kyselyyn suomeksi tai in English.
 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/liikunnaiset.jpg  

LiikunNaiset -verkoston tapaaminen 14.12.2018

Valtakunnallinen LiikunNaiset
-verkosto on liikuntajärjestöissä ja muissa liikunta-alan tehtävissä toimivien verkosto tasa-arvon edistämiseksi. Verkoston toimintaan voi osallistua sukupuolesta riippumatta kuka tahansa liikunnan
ja urheilun tasa-arvoasioista kiinnostunut. Perjantaina 14.12. LiikunNaisten aamukahveilla keskustellaan ajankohtaisista asioista sekä ideoidaan LiikunNaiset-verkoston tulevaisuutta. Ilmoittaudu mukaan!
 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/sormukset1224347001.jpg  

Tietopaketti alaikäisavioliittojen poikkeuslupa-menettelyjen kumoamisesta

Hallitus esittää kumottavaksi avioliittolain säännöksen, jonka mukaan voidaan myöntää alle 18-vuotiaalle lupa avioitua. Naisjärjestöjen Keskusliitto on jättänyt Oikeusministeriölle lausunnon kumoamisen puolesta sekä kirjoittanut aiheesta kannanoton. Tutustu Eduskunnan tietopakettiin alaikäisavioliittojen poikkeuslupa-menettelyjen kumoamisesta: 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/stop.jpg  

Ministerit pyrkivät tehostamaan lähisuhdeväkivallan vastaista työtä

Naisjärjestöjen Keskusliitto osallistui keskusteluun sisäministeri Kai Mykkäsen ja perhe- ja perus-palveluministeri Annika Saarikon vuoden 2019 alussa alkavan selvityksen lähisuhdeväkivallan vastaisen työn organisoinnista tulevassa sote-maakuntarakenteessa. Työssä pyritään tehokkaampaan yhteistyöhön poliisin sekä sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kanssa, hyödyntäen olennaisesti myös järjestöjen toimintaa.


 
 
 ../client/njkl/userfiles/original/tilastokeskus-logo.png  

Sukupuolten tasa-arvo Suomessa 2018

Tilastokeskuksen julkaisu kokoaa yhteen tietoa sukupuolten asemasta yhteiskunnan eri osa-alueilla. Tilastot kuvaavat sukupuolten tasa-arvon tilaa esimerkiksi koulutuksen, työelämän, ajankäytön ja teknologian näkökulmista.


 
 
 
 
 

Tulevat uutiskirjeet

Naisjärjestöjen Keskusliiton uutiskirje ilmestyy seitsemän kertaa vuonna 2018.
Julkaisemme uutiskirjeissä jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneidemme uutisia, artikkeleita tai ilmoituksia. Seuraava uutiskirjeemme ilmestyy alkuvuodesta 2019. Pyydämme toimittamaan materiaaleja seuraavaan uutiskirjeeseen 15.1.2019 mennessä sähköpostitse osoitteeseen toimisto@naisjarjestot.fi Tilaa uutiskirje klikkaamalla tästä!
 
 
 
 
 
Naisjärjestöjen Keskusliitto –
Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry


#tasaarvoteot

Uutiskirjeen postituslistan tietosuojaseloste
  ../client/njkl/userfiles/original/njkl-profiili.jpg 
 
 
 
  © Naisjärjestöjen Keskusliitto
Osoitelähde: Naisjärjestöjen Keskusliiton rekisteri
Lähettäjä:
Fredrikinkatu 39 C 22
00120 Helsinki
p. 046 922 2201
Y-tunnus: 0221053-8
Peruuta tilaus »